ERG-förlag är ett romskt icke vinstdrivande förlag. Förlaget startades för att främja produktionen av litteratur skriven av romer och med romer. Vi är välmedvetna om att minoritetslitteratur inte är storsäljare, särskilt inte om de är skrivna på något av minoritetsspråken, detta gäller så klart även
romsk litteratur.
Därför läggs samtliga inkomster av bokförsäljningen in i en fond som används för att skapa ny romsk litteratur.
Tanken med förlaget är även att ge den romska litteraturen en möjlighet att nå sin publik, att stimulera till en ökad aktivitet bland skrivande romer och övriga som skriver om eller med romer.

I Sverige har vi kontakt med de flesta bokförlag som ger ut romsk litteratur eller böcker med någon form av romsk anknytning. Vi har även kontakt med både romska och icke-romska författare, för att samla all romsk litteratur genom en romsk plattform.

Vi arbetar kontinuerligt med produktioner och översättningar av ny litteratur.

Nedan finner ny några av våra titlar. Glöm inte att titta i vår webb butik Den Romksa Bokhandeln , där kan du köpa våra titlar on-line och till förmånliga priser.

Våra titlar går att köpa direkt via redaktionen, bok rondellen, libris, bokus, BJT mm. för snabb hantering och billigare pris, rekommenderar vi dock att beställa direkt vår webbutik för bästa pris.

Georg : romen som bytte ut dragspelet mot gruvhjälmen

Jag har försökt återberättat hur det var för min pappa att växa upp i ett Sverige där romerna inte hade samma rättigheter som en icke rom. med den här berättelsen får ni ta del utav min pappa och hans familjs liv de var tvingades att leva under förra seklet. De ägde ett tivoli som de reste runt med och tre av barnen däribland min pappa Georg spelade upp till dans vilket fick besökarna att glömma vardagen för en kort stund. Familjen Dimitri resten runt i norra Sverige med sitt tivoli under bägge världskrigen och därmed hjälpte de nog många att glömma allt för en kort sekund, dock ej med viol men med dragspel och trummor.


Läs mer: Georg : romen som bytte ut dragspelet mot gruvhjälmen

Maja bekkila gullo vettos - Maja bakar Saviáko - Kaale

Maja är en liten romsk flicka, hon har en lillasyster som hon älskar att leka med. I Majas familj tycker man mycket om musik, mamma kan spela gitarr och storebror lär sina systrar att dansa. I ”Maja bjuder på Saviáko”  bakar Maja och hennes morfar en god romsk kaka som de bjuder Majas kusiner på.

Läs mer: Maja bekkila gullo vettos - Maja bakar Saviáko - Kaale

Maja pekél Saviáko - Maja bakar Saviáko - Kelderáš

Maja är en liten romsk flicka, hon har en lillasyster som hon älskar att leka med. I Majas familj tycker man mycket om musik, mamma kan spela gitarr och storebror lär sina systrar att dansa. I ”Maja bjuder på Saviáko”  bakar Maja och hennes morfar en god romsk kaka som de bjuder Majas kusiner på.

Läs mer: Maja pekél Saviáko - Maja bakar Saviáko - Kelderáš

Le gláti po Tanto – Kaštuné Matóri Barnen på Tanto - Lådbilsrallyt

Andra boken av Fred Taikons serie Barnen från Tanto. Boken är på svenska och romska (Kalderáš), med illustrationer från Jonas Rahm. Boken är även inläst på medföljande cd skiva av Fred Taikon.

Fred är en romsk kille som växte upp i ett romskt läger som låg under tågbron i Tanto. I lägret fanns det många barn som tillsammans med Fred och hans syskon hittade på olika lekar och mycket hyss.

I den här boken får du lära dig hur man bygger en lådbil. Du får följa med barnen när de går på matiné och hur alla ville vara Zorro eller farliga sjörövare. Barnens nyfikenhet tog de hela vägen till fängelset på Långholmen där de letade efter förrymda fångar. De var även på Reimers holme och matade Karlssons kända åsna. Detta är bok två i serien om barnen på Tanto. Den här delen utspelar sig om hösten.

Barnens äventyr på vintern och våren kommer i de två följande böckerna.

Läs mer: Le gláti po Tanto – Kaštuné Matóri Barnen på Tanto - Lådbilsrallyt

Daniels dag - Le danielosko džes

När Daniel vaknar tror han att det är en vanlig morgon.
Men den här dagen är en alldeles särskild dag.
Daniels dag är en bok fylld med överraskningar med text på svenska och romska (kelderashdialekten). Det romska språket har sitt ursprung i Indien.

Kana o Daniel uštel gindil ke gado si jekh dimineátse sar fer savo dimineátse. Numa kado džes si jekh baro džes.
Le Danielosko džes si jekh duje šibengo knia/lil ramome pe svedicka thaj romanés (kelderašícka). E romani šib avel anda India.

Läs mer: Daniels dag - Le danielosko džes

Den romska pianostämmaren och andra romska berättelser

Janna Eliot, en Londonbo med rötter i Öst europa, är en väletablerad författare med ett antal böcker bakomsig. Hon är också översättare och musiker. Hon skriver romaner, artiklar och berättelser med romska teman. Hon målar återvunna möbler med romsk design som hon säljer på marknader. Det har hon lärt sig av sin mormor. Janna Eliot kommer från en musikerfamilj och växte upp omgiven av romska och östeuropeiska melodier.

De här berättelserna, som handlar om olika tider och olika länder, förenas av en gemensam tråd – de handlar alla om romer, berättelser som berör på ett mänskligt plan. Janna är en duktig ordmakare och fångar själva essensen i alla de miljöer hon målar upp. De flesta av dessa berättelser är baserade på sanna händelser och man känner det verkliga i det som sker. Hon har talang för att skriva dialog.

Romer och resande har alltid varit marginaliserade och förföljda. Det är uppfriskande att läsa dessa berättelser som inte är skrivna med bitterhet, som de skulle kunna ha gjorts, men med en rörande känslighet som tillåter läsaren att komma in, till en viss grad, i de extremt sorgsna situationer som uppenbaras för oss. Men genom allt skiner en stolt romsk anda. 

Läs mer: Den romska pianostämmaren och andra romska berättelser

Le gláti på Tanto | Le Tantoindiánura - Barnen på Tanto | Tantoindianerna

Första boken av Fred Taikons nya serie Barnen från Tanto. Boken är på svenska och romska (Kalderáš), med illustrationer från Jonas Rahm. Boken är även inläst på medföljande cd skiva av Fred Taikon.

Fred är en romsk kille som växte upp i ett romskt läger som låg under tågbron i Tanto. I lägret fanns många barn som tillsammans med Fred och hans syskon hittade på olika lekar och mycket hyss.
Barnen startade vilda och högljuda cykeltävlingar med hopplockade cykeldelar.
De stred i rasande fart med dragna svärd och pilbågar mot Tantoindianerna. De spelade fotboll med egna påhittade regler och de retade gallfeber på målvakter som släppte in bollen i målet.

Passa på och lär er att göra en sälgpipa. Höjdpunkten av allt bus och hyss var när de blev bortjagade av koloniägarna då de pallade frukt. Följ Fred och hans vänner i de kommande böckerna om Barnen på Tanto och deras spännande händelser, äventyr och hyss och lådbilsbyggande.

Läs mer: Le gláti på Tanto | Le Tantoindiánura - Barnen på Tanto | Tantoindianerna

Pettson račarél ánde céra - Pettson tältar

Sven Nordqvists Pettson tältar har nu översatts översatt till romska (Kelderáš) av Fred Taikon. Boken är även inläst på medföljande cd skiva av Hans Caldaras.

E múca Findus arakhél jekh céra opré po pódo le kherésko thaj o Pettson serél sar sas kána vo bešélas ánde céra páša le mašésko paj. Či anklistás sar vo serélas, núma o Findus, o Pettson thaj le khajnjá zumavén sar si, te račarén ánde céra – ándo sádo.

Pettson letar efter något på vinden och Findus hittar ett tält. Pettson förklarar att man brukar sova i ett tält när man vandrar i fjällen, och det vill Findus pröva på. De ska vandra runt sjön och tälta på andra sidan. Men hönsen vill också vara med, och då blir det så att Pettson och Findus får tälta i trädgården. När Gustavsson kommer på morgonen och ser Pettson komma ut ur tältet berättar Pettson en skröna om vad de gjort, så att Gustavsson i alla fall har något att berätta.

 

Läs mer: Pettson račarél ánde céra - Pettson tältar