fbpx

ERG-förlag är ett romskt icke vinstdrivande förlag. Förlaget startades för att främja produktionen av litteratur skriven av romer och med romer. Vi är välmedvetna om att minoritetslitteratur inte är storsäljare, särskilt inte om de är skrivna på något av minoritetsspråken, detta gäller så klart även
romsk litteratur.
Därför läggs samtliga inkomster av bokförsäljningen in i en fond som används för att skapa ny romsk litteratur.
Tanken med förlaget är även att ge den romska litteraturen en möjlighet att nå sin publik, att stimulera till en ökad aktivitet bland skrivande romer och övriga som skriver om eller med romer.

I Sverige har vi kontakt med de flesta bokförlag som ger ut romsk litteratur eller böcker med någon form av romsk anknytning. Vi har även kontakt med både romska och icke-romska författare, för att samla all romsk litteratur genom en romsk plattform.

Vi arbetar kontinuerligt med produktioner och översättningar av ny litteratur.

Nedan finner ny några av våra titlar. Glöm inte att titta i vår webb butik Den Romksa Bokhandeln , där kan du köpa våra titlar on-line och till förmånliga priser.

Våra titlar går att köpa direkt via redaktionen, bok rondellen, libris, bokus, BJT mm. för snabb hantering och billigare pris, rekommenderar vi dock att beställa direkt vår webbutik för bästa pris.

Barnen på Tanto - Sommarturné Le gláti po Tanto – Pe le gavá med inläsning

Nu har den fjärde boken i serien om Barnen på Tanto kommit. Böckerna är skrivna av  Fred Taikon . Boken är på svenska och romska (Kalderáš), med illustrationer från Jonas Rahm. Boken är även inläst på medföljande QR kod som kan laddas hem gratis.Inläsaren är Fred Taikon.

Följ med Fred och hans familj på resan till Norrland! Det är vår i luften och snön har börjat smälta. I den fjärde boken om Barnen på Tanto åker Fred skridskor på en dålig skridskoplan i Tanto där han faller framstupa och slår ut en tand. Det blir många besök hos tandis. Föräldrarna planerar sin årliga rundresa till Norrland, hela familjen ska följa med och sitta på lastbilsflaket där pappan bygger ett litet hus. Under tiden gör barnen på Tanto många hyss, så som råttjakt. Gänget går på tivolibesök under Skanstullsbron och på vägen utforskar de en kolsvart tunnel. Barnen besöker nakenbadet i Eriksdal. På resan till Norrland besöker de Furuviksparken med alla djur. Aporna är roligast. När de kommer till Värmland får Fred följa med på en spännande helikopterflygning. (och piloterna bygger en drake. Total solförmörkelse skrämmer Fred och andra barn som är på tivolit.

Läs mer: Barnen på Tanto - Sommarturné Le gláti po Tanto – Pe le gavá med inläsning

Chavore ko Tanto - Tanto indijancija nu på Arli

Första boken av Fred Taikons nya serie Barnen från Tanto översatt nu även på Arli. Boken är på svenska och romska (Arli), med illustrationer från Jonas Rahm. Boken är även inläst av Mirsad Sahiti.

Fred är en romsk kille som växte upp i ett romskt läger som låg under tågbron i Tanto. I lägret fanns många barn som tillsammans med Fred och hans syskon hittade på olika lekar och mycket hyss.

Barnen startade vilda och högljuda cykeltävlingar med hopplockade cykeldelar.
De stred i rasande fart med dragna svärd och pilbågar mot Tantoindianerna. De spelade fotboll med egna påhittade regler och de retade gallfeber på målvakter som släppte in bollen i målet.

Passa på och lär er att göra en sälgpipa. Höjdpunkten av allt bus och hyss var när de blev bortjagade av koloniägarna då de pallade frukt. Följ Fred och hans vänner i de kommande böckerna om Barnen på Tanto och deras spännande händelser, äventyr och hyss och lådbilsbyggande.

Läs mer: Chavore ko Tanto - Tanto indijancija nu på Arli

Min mamma är en Ängel

Vem är flickan med de konstiga kläderna som plötsligt dyker upp överallt? Det är sommarlov och 10-åriga Angelica lär känna Flori, ibland kallad Luminitza, som bor i en skrotbil och inte är lik någon annan Angelica känner. Men hur ska hon kunna hjälpa sin nya kompis som behöver tigga på gatan och panta tomburkar för att kunna äta?
Min mamma är en ängel är en spännande och tankeväckande bok* om styrka och vänskap.
*Längst bak i boken finns ytterligare en liten bok som innehåller en ordlista med 100 ord och 10 meningar på svenska och de romska dialekterna kelderash och arli.

Läs mer: Min mamma är en Ängel

Le gláti po Tanto - Ivendéske khelimáta - Barnen på Tanto - Vinterlekar + CD skiva

BARNEN PÅ TANTO VINTERLEKAR

Fred är en romsk kille som växte upp i ett romskt läger som låg under tågbron i Tanto.
I lägret fanns det många barn som tillsammans med Fred och hans syskon hittade på olika lekar och mycket hyss.
Det här är den tredje delen i berättelsen om barnen på Tanto. Nu har det blivit vinter och de uppfinningsrika romska busungarna hittar på allt möjligt. De gör kälkar av gamla dammsugare och åker på masonitskivor ner för backarna i Tanto. Ständig blir de jagade av den arga parkvakten. De badar i Medis och jobbar på ett rökeri och i en bowlinghall.

Läs mer: Le gláti po Tanto - Ivendéske khelimáta - Barnen på Tanto - Vinterlekar + CD skiva

Georg : romen som bytte ut dragspelet mot gruvhjälmen

Jag har försökt återberättat hur det var för min pappa att växa upp i ett Sverige där romerna inte hade samma rättigheter som en icke rom. med den här berättelsen får ni ta del utav min pappa och hans familjs liv de var tvingades att leva under förra seklet. De ägde ett tivoli som de reste runt med och tre av barnen däribland min pappa Georg spelade upp till dans vilket fick besökarna att glömma vardagen för en kort stund. Familjen Dimitri resten runt i norra Sverige med sitt tivoli under bägge världskrigen och därmed hjälpte de nog många att glömma allt för en kort sekund, dock ej med viol men med dragspel och trummor.


Läs mer: Georg : romen som bytte ut dragspelet mot gruvhjälmen

Maja bekkila gullo vettos - Maja bakar Saviáko - Kaale

Maja är en liten romsk flicka, hon har en lillasyster som hon älskar att leka med. I Majas familj tycker man mycket om musik, mamma kan spela gitarr och storebror lär sina systrar att dansa. I ”Maja bjuder på Saviáko”  bakar Maja och hennes morfar en god romsk kaka som de bjuder Majas kusiner på.

Läs mer: Maja bekkila gullo vettos - Maja bakar Saviáko - Kaale

Maja pekél Saviáko - Maja bakar Saviáko - Kelderáš

Maja är en liten romsk flicka, hon har en lillasyster som hon älskar att leka med. I Majas familj tycker man mycket om musik, mamma kan spela gitarr och storebror lär sina systrar att dansa. I ”Maja bjuder på Saviáko”  bakar Maja och hennes morfar en god romsk kaka som de bjuder Majas kusiner på.

Läs mer: Maja pekél Saviáko - Maja bakar Saviáko - Kelderáš

Le gláti po Tanto – Kaštuné Matóri Barnen på Tanto - Lådbilsrallyt

Andra boken av Fred Taikons serie Barnen från Tanto. Boken är på svenska och romska (Kalderáš), med illustrationer från Jonas Rahm. Boken är även inläst på medföljande cd skiva av Fred Taikon.

Fred är en romsk kille som växte upp i ett romskt läger som låg under tågbron i Tanto. I lägret fanns det många barn som tillsammans med Fred och hans syskon hittade på olika lekar och mycket hyss.

I den här boken får du lära dig hur man bygger en lådbil. Du får följa med barnen när de går på matiné och hur alla ville vara Zorro eller farliga sjörövare. Barnens nyfikenhet tog de hela vägen till fängelset på Långholmen där de letade efter förrymda fångar. De var även på Reimers holme och matade Karlssons kända åsna. Detta är bok två i serien om barnen på Tanto. Den här delen utspelar sig om hösten.

Barnens äventyr på vintern och våren kommer i de två följande böckerna.

Läs mer: Le gláti po Tanto – Kaštuné Matóri Barnen på Tanto - Lådbilsrallyt