fbpx

Gratis seminarie om Alfreda Markowska, romsk överlevande och hjälte

 
Alfreda föddes 1926 i Polen. Hon tillhörde en stor romsk familj som levde ett kringresande liv. 1941, när Alfreda bara var 15 år, mördades hela hennes familj av nazisterna i en masskjutning strax utanför den lilla staden Biała Podlaska. Hon var den enda överlevande från massakern. Alfreda bestämde sig för att göra motstånd gentemot nazisterna genom att försöka rädda barn undan
Förintelsen. Sammanlagt kom hon under kriget att rädda cirka 50 romska och judiska barn. 2006 tilldelades Alfreda Markowska den polska orden Polonia Restituta för sina heroiska insatser under andra världskriget.

Medverkande
I detta program kommer vi att möta Alfredas svenska släkting Dolores ”Dolly” Andersen, som genomförde en resa till Polen för att hitta mer information om sin släkting Alfreda. Vi kommer tillsammans att se ett klipp ur den del av dokumentären Den romska Förintelsen som handlar om Dollys resa. Dan Hultqvist som är museipedagog på Sveriges museum om Förintelsen kommer att förklara hur och varför det romska folkmordet under Förintelsen genomfördes av nazisterna.
Moderator i panelsamtalet är Mia Taikon från È Romani Glinda.

Tid: Föredrag och samtal i museets lounge 7 februari klockan 18.00–20.00.
Museet erbjuder även en allmän guidad visning av Sju liv klockan 17.00–17.45

Plats: fysiskt på Torsgatan 19, plan 5. Evenemanget genomförs i tillgänglighetsanpassade lokaler.
OBS. föranmälan via https://secure.tickster.com/sv/w18gj1gnf7rnae7/products 

Livesändingen: www.facebook.com/romaniglinda eller via www.youtube.com/live/z763dBhA1CM?si=eEuznl4pD0DS0dCO .

Vi reserverar oss för ändringar i programmet. I samarbete med É Romani Glinda, Polska institutet i Stockholm och Sveriges museum om Förintelsen. Med stöd från Statens kulturråd och Region Stockholm.