fbpx

Förintelsens minnesdag 27 januari 2020 i Hedvig Eleonora Kyrka

 

Den 27 januari 1945 befriades fångarna i koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau av Röda armén. Därför manifesterar vi Förintelsens minnesdag, en internationell minnesdag för Förintelsens offer. Minnesdagen är till för att vi aldrig ska glömma nazisternas offer och för att stödja alla de som kämpar mot intolerans, främlingsfientlighet, rasism, antisemitism och antiziganism.

É Romani Glinda sätter som vanligt fokus på romernas historia, ett av de två folk nazisterna ville utrota. Romer och judar skulle inte ha någon plats i det Stortyska riket. Systematiskt utrotades de bägge grupperna.

Medverkande i programmet: Caroline Källner, Forum För Levande Historia; Birgitta Ohlsson, FD Sveriges EU-minister och demokratiminister; Bagir Kwiek, Romsk aktivist och Sveriges läsambassadör; Fred Taikon, É Romani Glinda; Rosario Ali Taikon, É Romani Glinda; Mia Taikon; É Romani Glinda; Bengt O Björklund, poet och journalist, É Romani Glinda.

Musik: Amé sam rom med solisterna Witt Michaj, Jacob Silberstein, Jany och Patricia Schella samt den
finskromska kören Dzivibosko drom.

Minneshögtiden avslutas traditionsenligt med kaffe och dopp.

Gratis
Tid: 27 januari 2020 kl.17.30 programmet startar 18.00
Observera plats: Hedvig Eleonora Kyrka. Lokalerna är tillgänglighetsanpassade.
T:bana Östermalmstorg
För mer information 070-712 39 91.
Vi reserverar oss för ändringar i programmet.

I samarbete och med stöd av Forum för Levande Historia; Svenska Kyrkan, Stockholms stift; Hedvig Eleonora Kyrkan; Stockholm Läns Landsting.