fbpx

En stor musiker har lämnat oss

Jakob Laci Silberstein har plötsligt gått bort i en hjärtinfarkt endast 67 år gammal. Laci var bland annat en av medlemmarna i E Romani Glindas musik- och dansgrupp Amé sam rom /Vi är romer. Gruppen var flitigt engagerad vid olika tillfällen. Många var fascinerade av Lacis sätt att hantera sin gitarr, dragspel och dans. Han var även känd för sin ljusa sångröst som var som skapt för att ljuda i romska ballader, och inte minst i romska romanser.
 
Amé sam rom medverkade i alla engagemang kring Förintelseoffrens dag den 27 januari som vi och Forum för levande historia arrangerar varje år. Sist deltog han i en videoinspelning under minnesdagen för Zigenarnatten den 2 augusti.
Laci var en engagerad man, han ville alltid dela med sig av sitt kunnande. Han regissera olika festivaler och musikarrangemang. Inför varje repetion var det han som kom med förslagen om hur sånger och dans skulle utföras.
Laci hade en lång erfarenhet av festivaler av olika slag. 1983 deltog han i musik- och dansgruppen Svarta pärlor när de uppträdde i Indien för Indira Gandhi. En delegation romer från Norden besökte sitt ursprungsland Indien. Därefter blev Witt Mihaj och Laci ett radarpar som spelade tillsamman på olika festivaler och i filminspelningar.
 
Bilderna från Indien är tagna av Seja Ketola
Övriga bilder är från oss på E Romani Glinda.
Vi vill med detta visa familjen vår uppskattning av Laci och hans romska musikengagemang och samtidig beklaga sorgen.
 
Tack Laci för den tid vi haft tillsammans.