Katarina Taikon-priset 2017
Det nyinstiftade Katarina Taikon-priset delade ut för andra gången den 3 oktober i år. Rörelsen #Vistårinteut får 50 000 kronor och Fred Taikon och Maria-Teresa Asplund får 25 000 kronor var. Ceremonin skedde i Prinsens galleri i Stockholms stadshus.
Katarina Taikon, som gick bort 1995, var en svensk författare och människorätt- skämpe och hon var rom. Priset som har hennes namn delas ut på årsdagen av den första utgivningen av hennes bok ”Zigenerskan”. Syftet med Katarina Taikon-priset är att uppmärksamma och inspirera människorättsförsvarare i Stockholm.
Eva-Louise Erlandsson Slorach, kommunfullmäktiges ordförande startade festiviteterna.
– Vi behöver er engagerade människor som beskyddar de mänskliga rättigheterna. Det är inget som man kan ta för givet. Ni behövs verkligen, ni människorättsförsvarare.
Sissela Nordling Blanc är ordförande i Kommunstyrelsens råd för mänskliga rättigheter.
– Katarina Taikons livslånga kamp för romernas för rättigheter har gjort henne till en av Sveriges mest framstående mänskliga rättighetsaktörer. Det här priset är till för alla de som fortsätter i hennes spår. Mänskliga rättigheter är mycket aktuella nu med Skånepolisens register i färskt minne, barn som utvisas ur landet och rasister som bereds plats på våra gator och torg. Vi behöver samla alla goda krafter för att vända på riktningen, därför har vi samlat er här.
Efter en riklig buffé var det så dags för själva prisutdelningen. Först ut var Rörelsen #Vistårinteut som för en kamp för att ensamkommande unga ska få stanna i Sverige. I motiveringen står det: ”I ett samhällsklimat som alltmer präglas av högre murar är rörelsen en lysande fyr i kampen för mänskliga rättigheter.”
– Mänskliga rättigheter är till för alla, även de ensamkommande flyktingbarnen.
Det här känns otroligt. Det är på något sätt ett erkännande att det vi kämpar för handlar om just mänskliga rättigheter, och det är det vi vill få fram, säger Kinna Skoglund, grundare och talesperson för rörelsen.
Det stora nätverket av människor består, enligt dem själva, av 9 000 pro- fessionella yrkesutövare och volontärer.
Den romske aktivisten och ordförande i É Romani Glinda Fred Taikon stämde, tillsammans med sin familj och en annan romsk familj den svenska staten efter Skånepolisens etniska register med romska släktträd och vann i både Tingsrätten och Hovrätten. På sin sida hade de människorättsorganisationen Civil Rights Defender.
”Genom att ihärdigt och framgångsrikt drivit frågan om Skånepolisens register över romer har han givit många romer upprättelse”, står det i motiveringen.
– Det var inte enbart jag som var drivande i målet mot det Skånska polisregistret och jag är glad att jag valde Civil Right Defender som våra företrädare.
Deras jurister har ett stort kunnande och jag är glad över deras genuina engage- mang i frågan. Jag delar även priset med
Familjen Szoppe vars familj var mest tyngd över att deras oskyldiga barn fanns med i detta kringresanderegister. Jag vill också tacka min kärnfamilj som också var med i registret.
Fred är mycket glad över att hans arbete med romer i Sverige och Europa har belönats med detta pris.
– Det är en seger inte bara för mig, utan för alla romer som arbetar och käm-par för ett bättre samhälle och alla romers rättigheter.
Maria-Teresa ”Tess” Asplund föddes 1974 i Cali i Colombia. Hon är en svensk aktivist som fick uppmärksamhet efter sin protest mot nynazisternas manifestation under första maj i Borlänge 2016. David Lagerlof är fotografen av den vira-la bilden av Asplund, som visar henne ståendes mot uniformerade medlemmar av den svenska nordiska motståndsrörelsen med högburet huvud och knytnäve i luften. Bilden gjorde henne till en global symbol för kampen mot rasism. Hon kommenterade det hela så här: "Om den här bilden av mig kan få fler att våga visa motstånd, så är allt bra... folket måste förena sig och visa att det inte är okej att rasismen blir normaliserad och att fascister springer runt på våra gator.”
Bilden blev senare Årets bild – och ledde till att Asplund fick träffa sin familj för första gången.
– Vi är många som kämpar i den här kampen. En del av dessa prispengar kommer jag att ge till de aktivister som vill stoppa deportationerna till Afghanistan.
I motiveringen står det: ”Hon är en Stockholmsprofil som nästan alltid är på plats när det hålls manifestationer till för-svar av mänskliga rättigheter, mot orätt-visor och för allas lika värde.”
Förra året gick priset till Hans Caldaras och Läkare i världen.