fbpx

ÉRG diplomeras av FN-förening

 MG 8272

Föreningen È Romani Glinda och Elise Lindqvist har tilldelats Stockholms FN-förenings Diplom för försvar av mänskliga rättigheter år 2013. Diplomen delades ut på en vegetarisk restaurang på Söder i Stockholm.

 

 

 MG 8272

È Romani Glinda fick i början av december ett diplom för sitt arbete mot diskriminering och för mänskliga rättigheter, för sin idoga kamp för romers rättigheter i samhället och dess mångåriga arbete med dels att informera om romer och romers kulturella och mänskliga rättigheter, dels att entusiasmera och stärka den egna gruppen.

Kvällen inleddes med ett föredrag av Marianne Eriksson (v) som är aktiv i UN

Women. Hon berättade om sin kamp mot våld mot kvinnor och prostitution. Hon vill till exempel göra de prostituerades kunder till kriminella i övriga länder.

– Det är bara de som har ett fritt val. Människohandeln idag handlar i över åttio procent om sexhandel sade hon bland annat.

Efter att den vegetariska buffén inmundigats inledde FN-föreningens ordförande, Maria Appelblom, prisutdelningen.

– Vi ska driva frågan att FN borde ha en särskild inriktning på romer, sade hon innan hon presenterade föreningen É Romani Glinda och Fred Taikon.

Fred Taikon berättade sedan om ÉRG:s engagemang och arbete.

– Det är ärofullt att få ett erkännande för det arbete föreningen lägger ner. Det känns extra viktigt att få ett pris just från ett FN-organ. Det känns roligt att de har följt vårt arbete genom åren. Vi har ju varit med i processen att ta fram skuggrapporten till FN och ser fram emot ytterligare samarbete.

Elise Lindqvist, eller Morsan från Malmskillnadsgatan som hon också kallas, är varje natt mellan fredag och lördag på "helvetesgatan" för att stödja  MG 8295de prostituerade med allt från kaffe till kärlek och omtanke. Behoven känner hon väl till, inte minst för att hon själv tillbringade 17 år på gatan. För sitt osjälviska och ofta handfasta stöd till flickorna samt för sitt outtröttliga arbete med att slå larm om den pågående handeln med unga flickor mitt i storstaden fick Elise Lindqvist 2013 års Diplom för försvar av de mänskliga rättigheterna.

 

 

Text: Bengt O Björklund 

Foto: Mia Taikon